Energieflexibiliteit met de grootste batterij van Nederland 

EET en GIGA Storage zijn live gegaan met de GIGA Buffalo batterij; momenteel de grootste batterij van Nederland. Deze 25 MW | 48 MWh batterij is nu een permanente bewoner van de aardappelvelden van Lelystad. Buffalo, dat deel uitmaakt van het GDS Flevoland Smart Grid, een particulier netwerk, deelt een TenneT-verbinding met Wind- en Solar assets en met zijn kleine batterijbroertje, de GIGA Rhino. 

Deze Go-Live van de batterij is een belangrijke mijlpaal voor Eneco, omdat het de weg vrijmaakt voor energieopslag als strategisch onderdeel van ons portfolio. Hierdoor wordt de energietransitie en het terugbrengen van de CO2 uitstoot van Eneco’s energiehandelsportfolio versneld.  

De structuur van het partnerschap met GIGA is een ‘multi-market flexibility purchase agreement’, een soortgelijke regeling als een PPA (Power Purchage Agreement), maar dan gekoppeld aan de prijzen voor energieflexibiliteit. Dit levert de handelaren van Eneco autonomie op, waardoor EET volledig in staat is te bepalen op welke markten de batterijcapaciteit wordt verhandeld. Hierdoor kunnen we de waarde maximaliseren en dus het meeste voordeel voor het Nederlandse elektriciteitssysteem opleveren. Initieel zal de batterij worden ingezet voor ondersteunende diensten voor TenneT (FCR en aFRR), met als doel om het hoogspanningsnet te balanceren, en voor Intraday trading.  

Niamh Akkermans, van EET Energy Operations en verantwoordelijk voor de operationele implementatie van de GIGA Buffalo, ziet wegens het strategische belang van dit type activa in de portefeuille, deze batterij als de eerste van vele.  

“Onze flexportefeuille groeit aanzienlijk met duurzame activa, wat goed nieuws is voor onze duurzaamheidsdoelstellingen maar ook de uitdaging met zich meebrengt om afhankelijk te zijn van moeder natuur. Accu’s zorgen ervoor dat we in de toekomst 24/7 betrouwbare ondersteunende diensten voor TenneT kunnen leveren zonder fossiele brandstoffen.”

De GIGA Buffalo batterij is toegevoegd aan het EET aFRR portfolio en levert nu deze dienst voor TenneT. De batterij reageert op de activeringen van TenneT en laadt of ontlaadt zich, om frequentieherstel in beide richtingen te leveren. Dit is een primeur voor een batterij binnen Eneco die aFRR levert, en naar verwachting tevens een primeur in het land.  

Deze batterij legt de basis voor toekomstige batterijen die op een soortgelijke manier worden uitgevoerd. Als wij, bedrijven en de maatschappij, ons energiesysteem willen decarboniseren, moeten we flexibele energieoplossingen opschalen om de hernieuwbare energie die nodig is voor deze overgang te faciliteren en om onze toezegging voor koolstofneutraliteit in 2035 waar te maken.  

Project door Krachtwerker:

Charlie Stewart

Charlie

Consultantenergy & flex

Interesse om samen een duurzaam project aan te pakken?

Neem contact op