Energieconvenant Veenendaal – Waar staan we we nu?

Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat het Energieconvenant voor ondernemers in Veenendaal in het leven is geroepen. Een mooi moment om eens terug te kijken. 

Er wordt met het Energieconvenant gestreefd naar minimaal 15% energiebesparing bij bedrijven in 2021. Daarnaast is het doel dat bedrijven minimaal 5% van de energie lokaal en duurzaam opwekken. Dit alles op weg naar een Energieneutraal Veenendaal in 2035.

De bijdrage van Veenendaalse ondernemers en onze Krachtwerker Laurens is hierbij onmisbaar. Als energiemanager is hij verantwoordelijk voor de verduurzaming van bedrijven en terreinen. Inmiddels is Laurens bij veel Veenendaalse ondernemers een bekend gezicht. 

Door een succesvolle partnership tussen gemeente, ondernemersvereniging en omgevingsdienst én een actieve campagne hebben meer dan 110 bedrijven het convenant ondertekend. Door advies en ondersteuning te bieden zijn deze bedrijven inmiddels concreet stappen aan het zetten qua energiebesparing en duurzame opwek. 

Ondernemers Arnoud Wilod Versprille, Michel van Westing en Gilbert van Gent zijn het sprekend voorbeeld. Zij vertellen hoe het duurzaam ondernemen sinds het ondertekenen van het Energieconvenant voor hen is geweest.

Arnoud Wilod Versprille- Olenz

Olenz is dé duurzame notaris van Nederland, dus het was niet meer dan logisch dat Arnoud Wilod Versprille het Energieconvenant al snel had getekend. 

Arnoud Wilod Versprille: “Ik wil met mijn onderneming graag voorop lopen qua duurzaamheid en was dus al met veel maatregelen bezig geweest. Het Energieconvenant was voor mij een goede check om te controleren of mijn aanpak de juiste is; als een soort second opinion. Bovendien ben ik aan tips gekomen waar ik nog nooit over na had gedacht.”

Michel van Westing- Account Software Group

Ook ondernemer Michel van Westing van de Account Software Group was al flink bezig met verduurzamen en energie besparen, maar blijft continue op zoek naar zaken om te verbeteren. Hij weet dit goed te linken aan zijn core business door zijn servers voor 100% te laten draaien op zonne-energie. In de afgelopen jaren is zijn energierekening met 25% gedaald. 

Michel van Westing: “De aarde is fragiel; we moeten ons best doen ons gedrag te veranderen. Het Energieconvenant heeft mij hier zeker mee geholpen. Duurzaam bezig zijn is nooit nadelig, het levert juist ondernemers een financieel en marketingtechnisch voordeel op. Bovendien is het leuk om te zien hoeveel er bespaard kan worden.”

Gilbert van Gent- Toyota Van Gent

Ondernemer Gilbert van Gent heeft bewust Energiemanager Laurens Wiersma ingeschakeld op het moment dat zijn autobedrijf op het punt stond te verbouwen. 

Gilbert van Gent: “Als je toch al gaat verbouwen is dat natuurlijk het ideale moment om na te denken over duurzame maatregelen. Het grote voordeel van de expertise van Laurens is dat er resultaten uitkomen waar je zelf wellicht nooit over na hebt gedacht. Naar aanleiding van het rapport dat werd opgesteld, hebben we in één keer het pand veel energiezuiniger kunnen maken. Een echte aanrader dus!”

(bron interviews: www.duurzaamveenendaal.nl – Gemeente Veenendaal)

Project door Krachtwerker:

krachtwerker Laurens

Laurens

Projectmanager
& consultant duurzaamheid

Interesse om samen een duurzaam project aan te pakken?

Neem contact op