Congestiemanagement

De energietransitie en economische groei vragen steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Het is een enorme uitdaging om al die stroom in de elektriciteitsnetten op te nemen. Er is of dreigt een tekort aan transportcapaciteit in het elektriciteitsnet. Dat noemen we congestie.

In congestiegebieden is Liander soms genoodzaakt om een transportbeperking op te leggen. Met congestiemanagement verdelen we de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan.

Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot?
Dan kunnen zakelijke grootverbruikklanten tijdelijk en tegen betaling minder elektriciteit verbruiken of terugleveren. De ruimte die daarmee vrijkomt, kunnen wij verdelen onder andere klanten. Zo krijgen meer klanten met een grootverbruikaansluiting hun gewenste elektrische vermogen.

Met de uitrol van congestiemanagement zijn we nu bij zowel marktpartijen als grootverbruikers bezig om de situatie omtrent congestie te bespreken en de ontwikkelde oplossingsrichtingen (producten) te introduceren.

Illustratie: Congestiemap Nederland

Project door Krachtwerker:

Marc

Business development & Sales

Interesse om samen een duurzaam project aan te pakken?

Neem contact op